perjantai 25. lokakuuta 2013

Veisto-oppia 1/2



Veistokirves ja mun leppälankku

Teroitetaan kirveet ja puukot, valitaan leppälankku ja aletaan hommiin. Tavoitteena yhdestä puusta veistetty kantele. Elämäni uskomattomin projekti on alkanut.

Näpsän syyskauden pajassa on tavoitteena veistää kannel perinnekanteleiden mallien mukaan. Itse valitsin malliksi viisikielisen pohjasta koverretun kanteleen, jonka malli on Pohjois-Savon suunnalta. Projekti kuulosti aluksi jopa liian kunnianhimoiselta, mutta luulo alkaa osoittautua vääräksi. Hyvässä opissa ja hyvillä eli terävillä välineillä veisto voi tuntua jopa helpolta.

Ryhmäläisistä osa taisi jänistää kuvauksen kuultuaan, kun vain neljä urhoollista uskaltautui Juhanan oppiin. Epävarmana ja epäuskoisina otettiin haaste vastaan ja alettiin hommiin. Perusteista toki piti lähteä liikkeelle - ensin opeteltiin teroittamaan puukot. Opittiin myös testaamaan kynteen, milloin puukko on terävä. Bye bye kynsilakat ja pitkät kynnet.


Kirveen jälki vuoltiin siistimmäksi


Homma on edennyt mun arvion mukaan noin puoliväliin. Runko on saanut sivumuotonsa, pohjan koverrus on käynnissä. Seuraavaksi muotoillaan kanteleen päät mm. kielten kiinnityspäässä oleva ponsi ja toiseen päähän porataan reiät kiristystapeille. Kiristystapit vuollaan sorvatusta vaahterapuisesta aihiosta. Kovaa hommaa, kovaa puuta.

Kiristystapit vuollaan puukolla vaahterapuusta.

Jouluun asti jatketaan. Silloin viimeistään kuullaan, todella kuullaan, olenko onnistunut projektissa.

3 kommenttia:

  1. No wau! Ihailen uskallustasi. Kyllä omatekoisella soittimella kelpaa sitten soitella :).

    VastaaPoista
  2. No jopas jotakin...tällä sitten vain soittelemaan tuutulaulut lapsille...Respect!

    VastaaPoista
  3. Niin pitäisi ensin oppia soittamaan. Se voi olla mulle vaikeempi rasti kuin tuo rakentaminen :)

    VastaaPoista